2017. augusztus 22., kedd

Robert Galbraith: Kakukkszó

Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát…

A Kakukkszó J. K. Rowling Robert Galbraith írói álnéven írt nagysikerű első bűnügyi regénye.


 The Cuckoo's Calling
 
Mivel a Harry Potter sorozaton nőttem fel és - sokakkal ellentétben - nekem az Átmeneti üresedés is tetszett, ezért nem volt kérdés, hogy el fogom olvasni J.K. Rowling álnéven írt krimijét is. Sajnos addig tologattam a TBR listámon, hogy csak most került sorra. 

Egy fordulatos, izgalmas, igazán jól megírt krimit kaptunk az írónőtől, egy nagyon különleges és egyedi detektívvel. 

Cormoran Strike - az Afganisztánban lerokkant veterán - családja, múltja és jelleme nagyon érdekes és sokrétegű. A könyv elején csőd szélén áll, nincsenek ügyfelei és épp egy durva szakításon van túl a narcisztikus szociopata Charlotte-tal. Nincs 200-as IQ-ja mint mondjuk Sherlocknak vagy Poirot-nak, és elég nagy bumburnyák (ez de furcsa szó). Mégis profi módon nyomozza ki a reménytelennek tűnő ügy megoldását. 

Strike sidekick-jét is nagyon megkedveltem, az új titkárnőjét, Robint. Egyszerűen annyira jó a kémia közte és Cormoran közt (nem, nem romantikus! - és ettől még jobb) ! 

Maga a bűnügy csavaros. Strike gondolataiba nem látunk bele, de Rowling minden nyomot elénk tár amivel mi is kitalálhatjuk a bűnügy megoldását. Nekem nem sikerült, és elég nehezen hiszem el azokat a Goodreads kritikákat, ahol azt írják, hogy nekik egyértelmű volt.
Az egyetlen problémám a cselekménnyel nagyon spoileres, úgyhogy csak fehéren merem leírni. 
!!! SPOILER - jelöld ki az olvasáshoz !!! 
Az egyetlen problémám a cselekménnyel, az hogy a gyilkos miért bérelte fel Cormorant az ügy kinyomozására? Meg van indokolva a végső magyarázatban, de nekem ez eléggé sántít. 

!!SPOILER VÉGE!!

Összességében nekem nagyon tetszett és alig várom, hogy folytassam. 
Pontszám: 4/5 
Újraolvasnám: Nem, de a folytatást mindenképp hamarosan olvasom. 
Kedvenc: Cormoran, Robin és a köztük lévő kémia 
Nem tetszett: A logikai bakugrás amit spoilerként kifejtettem fent.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nina George: Levendulaszoba

Fülszöveg:  A ​párizsi könyvkereskedő, Jean Perdu számára a regény olyan, mint a gyógyszer. Pontosan tudja, hogy milyen könyvre van...