2017. szeptember 29., péntek

Blogolnunk kell Kevinről

Lionel Shriver: We Need to Talk About Kevin




Megint egy olyan könyv, ami már szerintem két éve várja a várólistámon, hogy a kezembe kerüljön. Még amikor a film előzetesét láttam, döntöttem el, hogy ezt el kell olvasnom mielőtt kijön a film. Végre most sikerült. A filmet pedig majd csak ezután fogom megnézni (remélem nem három év múlva).

Kevin egy csütörtöki napon tömeggyilkosságot követ el a gimijében. Hét diáktársát, egy tanárát és egy menzai alkalmazottat is megöl. Anyja, Eva, a gyilkosság után próbálja helyretenni magában azt, amit nem lehet. Leveleket ír a férjének, Franklinnek, és elmeséli Kevin életét a fogantatásától kezdve egészen addig a bizonyos csütörtökig. Miközben Eva számot ad a múltról, hétvégente látogatja Kevint a börtönben, így a 'jelenről' is kapunk képet a leveleken keresztül.

Nehéz volt belerázódni ebbe a könyvbe. Elég bonyolultan van fogalmazva, csavarosak a mondatok. De miután megszoktam az írónő (igen, nő, a Lionel név először megkavart) stílusát, alig tudtam letenni. Pedig nem éppen egy könnyed strandkönyv, nagyon súlyos témát boncol.

Ki a hibás egy ilyen esetben? A szülők meg tudták volna előzni ezt a tragédiát? Kevin egyszerűen egy sátáni szociopata és elkerülhetetlen volt ez a vég? Ha Eva jobban szereti, nem ilyen rideg vele a fogantatásától kezdve más lett volna? Vagy ha Franklin nem ilyen naiv és elnéző a fiával szemben?

Lionel Shriver rengeteg kérdést felvet és egyiket sem válaszolja meg. Az olvasóra van bízva, hogy mit hisz el az egészből, mit gondol. Csak Eva szubjektív narrációját kapjuk meg, aki nem túl hiteles vagy objektív narrátor. Sokszor nem is túl szimpatikus. Tényleg nem érez semmit Kevin iránt már az első perctől kezdve. De hogyan is érezhetett volna, ha Kevin mindig ilyen volt? Vagy nem hihetünk Evanak?

Nyugtalanító és igazából sosem tudhatjuk biztosan, hogy mi történt és hogyan történt. Már egy hete befejeztem a könyvet de még mindig sokszor eszembe jut. Kevés az olyan történet, ami ennyire elgondolkodtatott és megviselt. A négytagú család (Kevinnek van egy húga is)  minden tagja olyan furcsa, kettős érzéssel töltött el.

Azt hiszem ez a könyv még velem fog maradni egy ideig és maximálisan ajánlom mindenkinek. Én pedig hamarosan felkutatok valami mást az írónőtől.

Pontszám: 5/5




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nina George: Levendulaszoba

Fülszöveg:  A ​párizsi könyvkereskedő, Jean Perdu számára a regény olyan, mint a gyógyszer. Pontosan tudja, hogy milyen könyvre van...