2017. szeptember 4., hétfő

Piper Kerman: Orange is the New Black - Túlélni a női börtönt

Piper Kerman szép karrierrel büszkélkedhet, tartós kapcsolatban él, szeretetteli családi légkör veszi körül. Az égvilágon semmi sem emlékeztet benne arra a vakmerő, fiatal lányra, akire annak idején, úgy tíz évvel ezelőtt egy bőröndnyi drogpénz csempészését bízták. De a múltja nem ereszti. A jól szituált nő, zsebében egy híres magánegyetem diplomájával most csak a 11187424-es számú fogvatartott a connecticuti Danbury szövetségi börtönében. 15 hónapra ítélték, és most egyike annak a több millió embernek, akiket az Egyesült Államok büntetés-végrehajtási rendszere magába szippant. Az első meztelen motozástól a szabadulásig Kerman megtanul alkalmazkodni e furcsa világ szigorú viselkedésmintáihoz és légből kapott szabályrendszeréhez. A társadalom minden közegéből akadnak itt nők. Apró figyelmességekkel, szikár bölcsességekkel és az elfogadottság élményével ajándékozzák meg Kermant. Szívszorító, vicces, olykor felháborító Kerman története, melynek során bepillanthat az olvasó egy női börtön mindennapjaiba. Megtudhatjuk, milyen dolgokért kerül annyi nő hűvösre, és mi történik velük odabenn.




 Azon kevés eset egyike, ahol a film (vagy itt sorozat) jobb mint a könyv. Sajnos Piper Kerman memoárja nem olyan érdekes, mint amit a Netflix írószobán Jenji Kohanék összehoztak belőle.

Vannak benne érdekes pillanatok (amiket a sorozat máshogy jelenített meg), és néhány izgalmasabb rész de amúgy elég lapos. Kerman karakterábrázolásban nagyon rossz, úgyhogy nem igazán ismerjük meg a rabtársait. Viszont rengeteg nevet az arcunkba tol... egyszer ír róluk egy mondatot, utána az olvasónak emlékeznie kéne, hogy ki ez és miben különbözik a többiektől.

Persze elgondolkodtató (az igazságügyi rendszerről, a börtönbüntetésekről stb) de semmivel nem ad többet mint a sorozat.Szóval igazából nem ajánlanám senkinek. Aki még nem kezdte el, az viszont a Netflix sorozatba mindenképp nézzen bele. :) Nagyon jók a színészek és főleg persze a színésznők... sírni és nevetni is lehet rajta, és nagyon jó a történet.

A magyar fordítás hihetetlenül rossz, annyi magyartalanság van benne, hogy a fejem lerepült a helyéről.
"Egységekkel boldogabb voltam" - Ehhez hasonló mondatok szerepelnek, amiken nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek.
A 34 éves Piper néha 24 évesként szerepel... rengeteg a vesszőhiba és az elgépelés, szóval nagyon igénytelenül kiadott regény.

Pontszám: 2/5
Újraolvasnám: Nem
Kedvenc rész: Érdekes volt a sorozattal összevetni, hogy a forgatókönyvet hol turbózták fel a könyvhöz képest.
Nem tetszett: Lapos karakterábrázolás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nina George: Levendulaszoba

Fülszöveg:  A ​párizsi könyvkereskedő, Jean Perdu számára a regény olyan, mint a gyógyszer. Pontosan tudja, hogy milyen könyvre van...